Hoppa till sidans innehåll

Ålder för ålder


IF Leikin

 

All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån.

 

Ålder för ålder

Barnfotboll

 

4-5 år

Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera och utbildare ledare från äldre ungdomslag samt föräldrar.

Man bygger ett intresse där fotboll ska vara roligt

Träning - Träning 1 gång i veckan under utomhus-och inomhussäsongen

Ledare - Fotbollsskolans ledare ska komma från äldre ungdomslag samt föräldrar. Krav på att lämna in begränsat

belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått "Tränarutbildning C" gäller för ledare från äldre ungdomslag.

 

6 år

Från inomhussäsongen när spelare är 5 år, så går dessa spelare från Fotbollsskolan och man bildar lag med föräldrar som tillsammans med föreningens ledare.

Matcher - man spelar sina första matcher på 5-manna vid 6 år i våra egna poolspel; Atomligan och Atomcupen.

Det finns fler cuper att anmäla sig till. Alla uttagna spelare ska spela lika mycket!

Träning - Träning 1 gång i veckan under utomhus- och inomhussäsongen samt uppmana till spontanfotboll.

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år) samt lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar)

Föräldrar - Deltar på föräldramöte under våren samt ställer upp vid våra arrangemang (Atomligan och Atomcupen).

 

7 år

Fortsatt utvecklingen av individen där viktigast är att fotbollen är rolig,

med fokus på bollkontroll. Träning 2 gånger per vecka och spontanfotboll

Matcher - Matcher på 5-manna vid 6 år i våra egna poolspel; Atomligan och Atomcupen. Men det finns också fler cuper att anmäla sig till.

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se

plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått “Tränarutbildning C"

Träning - Träning 1-2 gånger i veckan under utomhus- och inomhussäsongen samt uppmana till spontanfotboll

 

8 år

Man fortsätter utvecklingen av laget, med fokus på bollkontroll. Träning 2 gånger per vecka.

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått "Tränarutbildning C".

 

9 år

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått "Tränarutbildning C".

 

10 år

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått "Tränarutbildning C".

 

11 år

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått "Tränarutbildning C".

 

Ungdomsfotboll

12 år Spelarutbildning - Frivilligt med att gå ungdomsdomarkurs

Ledare - Ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare verksamhet för våra barn och ungdomar) samt genomgått "Tränarutbildning C".

 

13 år

Spelarutbildning - Frivilligt med att gå ungdomsdomarkurs

Ledare - Genomgått "Tränarutbildning C" och "Tränarutbildning B Ungdom".

 

14 år Spelarutbildning - Frivilligt med att gå ungdomsdomarkurs

 

15 år Spelarutbildning - Obligatoriskt ungdomsdomarkurs

 

16 år Spelarutbildning - Obligatoriskt grundkurs i tränautbildning

 

Seniorfotboll

I Leikins seniorlag ska vi tidigt och uppmana till att flytta upp egna produkter. Vi måste satsa på våra egna spelare, för en hållbar utveckling genom hela föreningen. För det var det som i sin tur gjorde Leikin som bäst under 90-talet då man spelade i division 1 (nuvarande Superettan).

Vi ska satsa ungt, då det är spelare som man kan forma "att spela som IF Leikin".Nutid och framtida mål

År 2015 - 42% egna produkter i våra representationslag och snitt ålder på 24.25 år.

År 2020 - 75% egna produkter i våra representationslag och snitt ålder på 21 år.

 

Efter den egna aktiva fotbollen

Vi vill utbilda så duktiga fotbollsspelare som möjligt som ska nå vårt a-lag och vidare i fotbollsvärlden, men framförallt bra människor som tar ansvar och egna initiativ. Med domar-och tränarutbildning till våra äldre spelare vill vi också förlänga spelares engagemang inom fotbollen. Med detta vill vi att spelare stannar i IF Leikin, genom att bli tränare samt på sikt också förtroendevalda i föreningen. Med en uppskattat verksamhet hoppas vi att man vill behålla gemenskapen och kamratskapet också efter man avslutat den egna aktiva fotbollen.

 

Ledarträffar

För att skapa en sammanhållning, dialog och utveckling i IF Leikin så går dessa träffar före träning/match:

 • Kick Off där vi startar året tillsammans med en information och social träff för alla tillgängliga ledare.

 • Ungdomsledarmöten där går vi igenom aktuell information varannan månad eller efter behov. Minst 1ledare per lag.

 • Sommarträff  social träff med aktivitet för alla tillgängliga ledare, funktionärer och styrelsemedlemmar.

 • Fortbildning vi genomför årligen obligatorisk fort bildning för våra ledare genom idrottslyftet. Innehåll bestäms tillsammans på våra U-möten.

 

Att spela som IF Leikin

Viktigt på barn- och ungdomssidan är att vi följer vår plan för verksamheten, där vårt fokus ska alltid ligga på prestation och på individuell utveckling. Eftersom vår målsättning är att få fram spelare till vårt a-lag, måste det alltid handla om prestation och utveckling av individ före resultat och laget.

Prestation = det man själv presterar +det man får sina lagkamrater att prestera.

Självklart ska vi jobba på delar som lagsammanhållning, gruppsammansättning och andra positiva saker som följer med ett lagspel. Men först och främst individen.

Alla lag i IF Leikin ska spela fotboll utmed med marken, med stort bollinnehav där alla deltar. Resultat ska aldrig komma i vägen för detta, utan vi ska spela en fotboll är alla deltar och som individen vinner långsiktigt på.

Riktlinjer vid match:

 • Under barnfotbollen ska man gå runt på alla positioner

 • Under barnfotbollen ska det vara bestämt att alla i laget ska vara målvakter, och det ska man vara tydlig ilaget mot både spelare och föräldrar. Stärker individen och laget, där målvaktsträning på träningen ska vara för alla spelare. Vi ska utbilda fotbollsspelare, och där ska målvakten delta utan problem i försvar- och anfallsspelet. Ingen barnspelare ska begränsas genom att bara vara målvakt. Vi ska som sagt spela fotboll utmed marken, och det görs genom att anfall från målvakten alltid startas med att man rullar ut bollen. Genom detta lär vi våra spelare bygga ett eget spel, genom bollinnehav våga driva och passa bollen med kontroll. Vi ska tillåta misstag, genom att lära våra spelare att det är så vi utvecklas. Inte genom resultat! En fotboll med rörelse som spelar förbi motståndarna och inte över.

 • Vi låter spelarna bestämma och ta egna beslut så ofta som möjligt under match, och vi undviker att styra bollhållaren.

 • Under barnfotbollen ska målet vara att alla spelare ska spela lika mycket.

 • Vi uppmuntrar alltid och spelar efter Fair Play.

 • Ingen spelare får spela matcher utan betalt avgifter.

 

Detta ska genomsyra alla våra lag, genom att träna medvetet med att detta prioriteras på träningarna:

 • Bollkontroll, som skapar trygghet med boll som börjas utan motståndare med hög repetition och som ökas genom att träna med motståndare.

 • Speluppfattning, förmågan att se på spelet genom att skapa smarta fotbollsspelare genom mycket spel i olika former på varje träning.

 • Passningsspel.

 • Snabbhet, i tanken, snabbhet till boll, med boll och utan boll.

 

Riktlinjer kring träning:

 • Varje spelare är viktig, ska känna sig välkommen, trivas och tycker träningen är rolig. Detta görs genom ett bra bemötande av ledare, allsidig tränig med mycket fart och spel.

 • Vi ska anpassa träningen efter individen med hjälp av nivåindelning. Man utvecklas genom jämt och tufft motstånd.

 • Vi uppmuntrar våra spelare att våga lyckas och lära också dom att få lov att misslyckas.

 • Vi uppmanar starkt till spontan fotboll utanför ordinarie träning

 • Annan idrott och allsidig träning, vi uppmanar och rekommenderar våra barn i IF Leikin att komplettera fotbollsträningen med annan idrott, då detta ger en mer allsidig träning som bäst påverkar den långsiktiga fotbollsutvecklingen. Se dokument "Att hålla på med flera idrotter". Viktigt att ledare samverkar och tillgodoser träning med annan idrott. Men också erbjuder en allsidig träning i fotbollen, då alla har inte möjlighet till flera idrotter. Detta tror vi skapar en allsidig fotbollsspelare med stort eget självförtroende och som tror på Leikins sätt att spela fotboll.

 

Övrigt

Barn

 

Spelare

Vi stoppar ingen spelare som vill lämna föreningen, och vid detta tillfälle är det viktigt med en dialog med från ledare till spelare och föräldrar över vad anledningen är så att vi kan fortsätta utveckla laget.

Intagning av spelare

Alla är välkomna, förutsatt att plats finns i laget. Finns det inte plats i laget, så placeras spelare i kö in i laget. Finns det plats i laget, så är spelare välkomna i laget så länge spelare vill stanna.

Ledare

Vill spelare byta från annan föreningen till IF Leikin, så ska ledare kontakta spelarens tidigare förening innan första träningen. Detta för respekt/samarbete mellan föreningar för att skapa en så bra fotboll i Halmstad som möjligt, men också se till att spelaren gjort rätt för sig i tidigare förening. Vi tar inte in för många spelare, max 2 spelare, från samma förening för att inte förening ska tappa lag. Undantag kan ske vid speciella situationer.

Fortbildning genom SISU och externa kurser (Coerver Coaching m.fl.).

Föräldrar

Ledare uppgift att styra spelare vid match, och gör föräldrar detta också så kan inte spelaren fokusera. Istället heja på med positiva tillrop till hela egna laget. Ska på matcher stå på motsatt sida från ledare och avbytare. Detta för att ledare ska kunna göra sig hörda samt spelare ska fokusera. Föräldrar ska ställa upp, efter den egna förmågan, med allt som rör det enskilda laget och föreningen.

Annan idrott och allsidig träning

Vi uppmanar och rekommenderar våra barn i IF Leikin att komplettera fotbollsträningen med annan idrott, då detta ger en mer allsidig träning som bäst påverkar den långsiktiga fotbollsutvecklingen. Se dokument "Att hålla på med flera idrotter". Viktigt att ledare samverkar och tillgodoser träning med annan idrott. Men också erbjuder en allsidig träning i

fotbollen, då alla har inte möjlighet till flera idrotter.

 

Kost

I samband med matcher och cuper så ska spelare inte äta godis eller dricka läsk, då detta ger inte tillräcklig energi. Bättre att satsa på frukt. Dela ut dokumentet "Äta rätt som fotbollsspelare" till föräldrarna i laget!

Uppmanar till ordentlig sömn inför träning och match.

Ovan är främst föräldrarnas ansvar.

 

Övrigt

Ungdom

 

Spelare

Samma som vid barn.

Fungerar det inte för spelaren i IF Leikin, så ska man genom dialog med spelare och föräldrar hjälpa spelaren vidare till annan förening med uppmaning att vi håller kontakten i framtiden. Då ett miljöombyte kan vara det bästa för individens utveckling, och genom dialog och hålla koll på individen i framtiden så tar vi ett större ansvar över spelare som lämnar föreningen.

Intagning av spelare

Provträning gäller vid intagning av nya spelare, för säkerställa kvalité för spelare som deltagit i laget sedan tidigare. Under denna period är det viktigt med dialog med föräld

rar och spelare på vad som gäller i IF Leikin.

Ledare

Samma som vid barn.

Utvecklingssamtal

Vi uppmanar till utvecklingssamtal enskilt med spelare och eller tillsammans med målsman, för att spelaren ska kunna påverka verksamheten och sin egen fotbollsutveckling.

Föräldrar

Samma som vid barn.

Annan idrott och allsidig träning

Samma som vid barn.

Kost

Samma som vid barn.

Genom att föreningen erbjuder utbildning gällande kost och bästa förberedelser inför träning och match, så hamnar mer ansvar på individen.

 

Extra träning/uppflyttning

I IF Leikin ska vi inte fokusera på ålder och måste vara öppna mot att rätt fotbollsålder inte stämmer samman med födelseår.

Vid eventuell uppflyttning är det viktigt med dialog mellan lag i föreningen samt föräl

drar. Fokus ska först ligga på vad som är bäst för individens fotbollsutveckling men också på det sociala.

Barn

Viktigt med samarbete mellan åldersgrupperna i föreningen genom;

 • Äldre lags ledare och utvalda spelare besöker yngre lags träning för att visa upp och skapa.

 • Erbjuda extra träning för yngre lags spelare, som behöver lite extra. Viktigt att alla ges denna möjlighet, genom att förälder får anmäla sin spelare. Gå runt på schema där anmälda spelare får denna extra träning ett antal veckor i rad.

 • Enstaka tillfällen låna in yngre spelare till match, om det saknas spelare i det äldre laget.

Ungdom

Samma som under "Barn", men vid extra träning tar ledare ut vilka spelare som ska rotera med extra träning. Större frekvens med att låna in spelare från yngre lag, där föreningens andra lag (b-laget) ska bestå av ett stort antal spelare från ungdomslagen för att känna på seniorfotboll. Målet med extra träning är att skapa något mer för individen, för att tillgodose individen tillräcklig träning och uppmuntra motivation/utveckling.

 

Arrangemang i IF Leikin

Atomligan

Poolspel på a-planen för 6 åringar, där vi bjuder lag från Halland, Göteborg, Småland och norra Skåne till sina allra första matcher vid två populära tillfällen i maj och augusti. Avslutas med inomhus cup, Atomcupen, där alla spelare får medaljer.

Leikin 8-an

Poolspel på 5manna för 8 år, där vi bjuder in lag från Falkenberg, Halmstad och Laholm. Arrangeras av vårt egna lag, 8 år, samt föreningen. Alla deltagande spelare får diplom.

Leikin Cupen

Denna cup avslutar Leikin 8-an med en cup för alla anmälda lag i Leikin 8-an samt inbjudna lag på 5manna för spelare 8 år. Även spel för 9 år på 7manna, då från och 10 år spelar man bara 7manna fotboll. Spelas sista helgen i september på Halmstad Arena IP. Cupen arrangeras av våra egna lag, 8 och 9 år, samt föreningen. Vid cupen delas det ut diplom till alla spelare.

Atomcupen

Vår inomhus cup i oktober/november som startade som avslutning av Atomligan, men som ökat till cup för 6, 7, 8, 9 och 10 år. Vid cupen är det våra egna lags ledare och föräldrar som tillsammans med föreningen arrangerar cupen, där alla ställer upp enligt arbetsschema. Detta ger pengar till varje lagkassa.

Landslagets Fotbollsskola

Sommar fotbollsskola som vi genomför veckan efter skolavslutningen för spelare 7-

14 år för föreningens spelare och utomstående. Ledare från föreningens våra egna lag samt spelare i äldre ungdomslag. Prisvärd (395kr/spelare), där 4 dagars träning, spelarpaket (t-shirt, fotboll och vattenflaska) m.m. ingår.

Leikindagen

Vår medlemsdag i samband med hemmamatch för a-laget i augusti/september. Evenemang som ska locka alla medlemmar för att utöka sammanhållningen i föreningen.

Ungdomsavslutning

Lagen avslutar året som de själva bestämmer.

Leikin kläder

Vi uppmanar våra spelare att träna i Leikin kläder, och för att hjälpa spelare och skapa en enhetlighet i förening så har vi förhoppning, med hjälp från sponsorer, kunna erbjuda att träningsset ingår till spelare som betalar träningsavgift (7 år och äldre). Gäller vart annat år (2013, 2015, 2017 och så vidare). Yngre spelare får beställa träningssetet till reducerat pris.

I Fotbollsskolan ingår en t-shirt i medlemsavgiften. Beställning av Leikin kläder görs på Intersport (vid Stenalyckan), med start provhelg februari/mars varje år.

Uppdaterad: 30 OKT 2017 12:38
Skribent: Sofie Johansson
Epost: Adressen Gömd

 

Postadress:
IF Leikin - Fotboll
Kristinehedsvägen 4
30244 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035158202
Fax: 035-121202
E-post: This is a mailto link

Se all info

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Fotboll är livet, Leikin är givet! #fotboll #leikin #ifleikin #halmstad

Ett inlägg delat av IF Leikin (@ifleikin)

 

 

besöksräknare

sedan 21/4-09